گیاهان گوشتخوار

معرفی گیاهان گوشتخوار

معرفی گیاهان گوشتخوار

معمولا انسان ها برای ایجاد حس امنیت و شادابی و سرزندگی در خانه هایشان از گیاهان استفاده میکنند . این که میدانند موجود زنده ای در خانه شان نفس می کشد به آنها ارامش میدهد و احساس رضایت میکنند . ازین رو گیاهان معمولا برای انسان ها بی خطر و به نوعی یک موجود زنده مظلوم تعریف شده اند که نیاز به رسیدگی و مراقبت دارند . اما در میان گیاهان ، گیاهانی داریم تحت عنوان گیاه گوشتخوار که معمولا نمونه ی آنها را در انیمیشن ها و یا فیلم های ترسناک دیده ایم که به یک باره دهان پر تیغشان را باز میکنند و آن چه را که لمسشان کرده و باعث تحریک برگ هایشان شده است  را می بلعند و قورت میدهند .باید بگوییم که گیاهانی تحت عنوان گیاه گوشتخوار زاییده ی تخیلات نویسندگان و کارگردانان نمی باشند و در دنیای واقعی نیز وجود دارند . این گیاهان معمولا در مناطقی که دارای خاک فقیر (خاک هایی که از نظر مواد مغذی دارای کمبود می باشند ) هستد رشد میکنند و به همین جهت ، به منظور دریافت موادی که نتوانسته اند از خاک کسب کنند ، اقدام به بلعیدن برخی حشرات میکنند . حتما با خود میگویید محال است ، گیاه که عضله ندارد . خب راستش در این مورد باید بگویم که گیاهان گوشتخوار دارای انواع گوناگونی می باشند اما میتوان گفت که تقریبا روش بلیعدن تمامیشان مشترک است . به این صورت که گیاه بدون حرکت در جایش است . حشره ای که مد نظرش است به واسطه ی ترشحاتی که بر سر برگ هایش جاری است به آن نزدیک میشود و به محض این که گیاه وجود حشره ی مورد نظرش را بر روی برگش هایش حس کرد به آرامی برگ هایش را به یکدیگر نزدیک میکند و اینگونه حشره در درونش اسیر میشود و توسط آرواره هایی که درون گیاه است ، مواد مورد نیاز موجود در بدن حشره  از وجودش خارج میشود و به گیاه منتقل میشود .

انواع گیاهان گوشتخوار

ونوس حشره خوار :

زیستگاه اصلی این گیاه گوشتخوار مرداب های سواحل شرقی امریکا می باشند ، از  نکات منحصر به فردش میتوان به این اشاره کرد که میتوان این گیاه را در گلخانه ها نیز پرورش داد . برگ ها و یا همان تله های این گیاه به شکل صدفی گرسنه می باشند که به محض لمس طعمه بسته می شوند . این گیاه به ونوس مگس خوار معروف است چرا که گلهایش در بالای تله هایش می رویند تا از به تله افتادن گیاهان شهد خوار جلوگیری کند . اگر میخواهید تا خانتان سبز باشد میتوانید ازین گیاه گوشتخوار  استفاده کنید چرا که علاوه بر سبز بودن به شما در به دام انداختن حشرات موزی همچون مگس ها نیز کمک میکند و دیگر نیاز به مگس کش نیست . لازم به ذکر است که این گیاه گوشتخوار فقط سه الی چهار بار قبل از مردن و سیاه شدن میتواند شکار کند .

گیاه کوزه ای:
این گیاه از بزرگترین گیاهان حشره خوار است که بیشتر در مرداب ها و لجنزارها می روید. یک ساقه بلند و صاف و یک گل بزرگ با گلبرگ های سرخ و مادگی چترمانند دارد که در تابستان می شکفد. برگ هایش لوله ای و شبیه کوزه ای دهان گشادی هستند که دورتادور این ساقه و نزدیک به زمین قرار دارند. این گیاه در بهار ۵ یا ۶ برگ جدید می دهد. در پایان تابستان تمام برگ ها رشد کرده و کامل می شوند و در طول زمستان و حتی تا تابستان بعدی، باقی می مانند. این برگ ها آب را در خود نگه می دارند. حشرات جذب رنگ های روشن و شهد این گیاه می شوند. دیواره های داخلی برگ ها با پوششی مومی شکل پوشیده شده که آنها را بسیار لغزنده می کند. شهد گیاه در اطراف کلاهک و دهانه کوزه ترشح شده و حشره با رسیدن بر روی برگ به درون کوزه حرکت می کند، تارهای مو مانند که به سمت پایین متمایل هستند و سطح لغزنده کوزه، حشره را به پایین هدایت می کند. حشره نمی تواند از کوزه خارج شود، در آب آن غرق می شود. برگ کوزه ای منزلگاه موجودات بسیار ریز مانند تک یاخته ها، کرم های بسیار کوچک و سخت پوستان ذره بینی آبزی است. لارو سه نوع حشره هم در این کوزه ها زندگی می کنند که همزیستان گیاه هستند و همراه با باکتری ها، کار هضم حشره شکار شده را بر عهده دارند. در اوایل تابستان، حشرات بالغ از برگ های کهنه خارج شده و در برگ های تازه تخم گذاری می کنند. برگ کهنه که هضم کننده هایش را از دست داده، می میرد و برگ های تازه جایگزین آن می شوند.

گیاه باترورت یا گیاه کره ای:

گیاه باترورت گیاه گوشتخواری می باشد که بر روی صخره ها رشد می کند. برگ های این گیاه به صورتی هستند که به نظر می رسد چرب و کره ای شده اند. این برگ ها به صورت سه تایی و ۶ تایی بوده، دارای یک نوع غده برای ترشح ماده چسبناک و یک نوع غده برای جذب و هضم حشره می باشند. غده های برگ ها با ایجاد بو، سبب جذب حشرات به سمت خود می شوند، سپس حشره به دام افتاده با تلاش برای رهایی، سبب ترشح شیره هضم خواهد شد. در نهایت برگ ها خیلی آهسته لوله شده و حشره به دام افتاده را جذب . هضم خواهند نمود. همچنین این گیاه دارای گل هایی می باشد، که بیشتر دارای رنگ آبی و بنفش بوده و در فصل بهار رشد می کنند.

گیاه بروچینیا:

این گیاه گوشتخوار عضو خانواده آناناس ها می باشد. شکل ظاهری این گیاه شبیه به گیاه اکمائا می باشد. این گیاه دارای یک حفره می باشد که درون این حفره آب ذخیره می کند. البته این آب مقداری معطر بوده و در دور کاسه مقداری آب ناحیه ای وجود دارد، که سبب بازتاب نور ماوراء بنفش می شود. به دلیل لیز بودن کاسه دور آب، هنگامی که حشرات پای خود را روی کاسه بگذارند، به آهستگی درون کاسه غرق خواهند شد. سپس آنزیم فسفاتاز و سایر باکتری ها، حشره را تجزیه می کنند.

گیاه سارارسینا:

ساراسینا گیاه گوشتخواری می باشد که در خاک های ضعیف و اسیدی و مردابی مانند رشد می کند. این گیاه در فصل بهار گلدهی می کند و در پایان فصل گلدهی، گیاه تا آخر فصل پاییز شروع به ساختن کوزه خواهد نمود. در پایان فصل پاییز، این گاه پژمرده می شود، سپس در ریزوم ذخیره سازی کرده  و در فصل بهار سال آینده دوباره این روال را طی می کند. ساراسینا دارای برگ هاییی مانند یک قیف تکامل یافته می باشد. همچنین برگ های بالایی این گیاه مانند هود عمل می کند و سبب جلوگیری از نفوذ آب باران به داخل کوزه می شوند. گل های این گیاه نیز شبیه به چتر بوده و زنبورها آن ها را گرده افشانی خواهند کرد. ابتدا حشرات به خاطر ظاهر گیاه و بوی آن به سمت گیاه می آیند، سپس آنزیم ها مسیر داخل گیاه را چرب می کنند، بدین طریق هنگامی که حشرات به دام بیفتند، دیگر نمی توانند خارج شوند.  در این هنگام آنزیم ها خیلی سریع حشره را تجزیه می کنند.

دروزرا (Drosera) یا شبنم خورشید (sundew):

دروزرا، در بستر‌های خزه خشک شده می‌روید. این گیاه از بالا شبیه یک قطره درشت سرخرنگ و براق به عرض ۵ تا ۱۰ سانتیمتر است. برگ‌های گرد و پهن آن که هر یک بر روی ساقه‌ای جداگانه قرار گرفته، سرخ و کرک دار هستند و قسمت پایین آن‌ها و ساقه سبز رنگ است. گل این گیاه سفید رنگ است و بر روی ساقه ۱۰ سانتیمتری که از میان رستنگاه ساقه‌های برگ‌ها خارج می‌شود، می‌شکفد.دروزرا نیز برای شکار حشرات از برگ‌های خود استفاده می‌کند. تار‌های متعدد سوزنی شکل بر روی برگ وجود دارند که نوک هر یک از آن‌ها یک قطره ماده چسبناک وجود دارد که شبیه قطره شبنم یا شهدی شیرین به نظر می‌رسد. این قطره ها، حشراتی چون پشه، مگس و انواع حشرات دوبال را به سوی خود جذب می‌کند. فرود حشره بر روی یک قطره موجب چسبیدن او بر آن شده و حشره با تقلا برای آزاد شدن، بیش از پیش خود را به دام می‌اندازد.پس از اینکه حشره تسلیم شد، تار‌ها به ترشح شیره‌ای پر از آنزیم می‌پردازند که حشره را هضم و جذب می‌کند. گاهی تمام برگ به آهستگی به دور شکار می‌پیچد و کار هضم حدود ۲ روز طول می‌کشد. سپس برگ گشوده شده و باقیمانده حشره همراه با باد از برگ جدا می‌شود.

گل رنگین کمان(Byblis):

یک جنس کوچک ۷ جنسی از خانواده بیبلیداسه که در سال ۱۷۷۰ در شمال استرالیا کشف شد. تقریبا از گونه های بیابانی گوشت خوار محسوب می شود. ولی گونه های آبزی نیز دارد. دور ساقه آن را نوعی ماده موسیلاژی فرا گرفته که بازتاب آن زیر نور آفتاب، شبیه به رنگین کمان می شود. تمامی این گیاهان بهتر است با سینی و از زیر آبیاری شوند و ترکیبی از خاک کمپوست و ماسه نیاز دارند.
گیاهی است یکساله یا چند ساله که در سرتا سر ساقه، بجز گل ها، دارای غده های چسبیده است. ساقه که مواد موسیلاژی و چسبنده تولید می کند تا حدودی مثل گیاه شبنم خورشیدی عمل کرده، حشره به تصور اینکه این غده ها نکتار هستند، روی ساقه می نشیند. برگ های تیز گیاه که با غده ها پوشیده شده اند، عمل هضم این حشره را انجام میدهند. فرق آن با شبنم خورشدی در اینست که این گیاه ساقه خود را به دور حشره پیچ نمی دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *